Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

CompanionS

Explore. Dream. Discover.

KIPAR

KIPAR

           Naše putovanje je počelo čekajući minibus za Budimpeštu u kišom poplavljenom Novom Sadu, a nas dvoje obučeni za sunce i plažu. :) Bili smo potpuno mokri kad smo ušli u minibus i sušili smo se do Budimpešte. Išli smo GEA tursom, koji smo pokušali da izbegnemo, jer smo čuli jako loša iskustva putnika, ali se ispostavilo da je to jedina agencija koja vozi za Budimpeštu kada je nama odgovaralo. Nismo se razočarali. Došli su po nas na vreme, stigli smo na aerodrom na vreme i put je prošao ok (bubrezi su nam ostali na mestu :)).


U Pafosu smo bili u 10 sati po lokalnom vremenu (oni su jedan sat ispred nas). Pošto smo preko internet-a ranije rezervisali kola iz rent-a-car-a, na aerodromu nas je sačekala žena iz agencije, tako da je naša avantura vrlo brzo započela. Trebalo bi da vodite računa, ukoliko uzimate kola putem rent-a-car agencije na Kipru, koje osiguranje je uključeno u cenu. Najbolje bi bilo da nađete kola sa Zero Excess osiguranjem, jer ono pokriva sve vrste šteta. Mi smo išli preko Cyprus-Car-Rentals agencije, a možda se može naći i neka jeftinija. Pošto smo kola platili kreditnom karticom preko internet-a, na aerodromu smo platili pun rezervoar goriva 50 EUR, što se ispostavilo da je skupo, jer se rezervoar može napuniti za 35 EUR. Seli smo u kola i krenuli :).


Za one koji nikada nisu vozili levom stranom puta kao mi, očekujte ludu zabavu. Bili smo opremljeni GPS-om tako da smo brzo našli izlazak sa aerodroma i dobar pravac prema Pafosu i shopping centru sa velikim marketom, gde smo kupili osnovne potrepštine :). Opremljeni vodom, voćem i kremom za sunčanje krenuli smo prema apartmanu :).


Bili smo smešteni u Hilltop Garden hotelu koji drži simpatična Grkinja, koja će vam pomoći oko svega. Hotel je sastavljen od nekoliko zgradica sa apartmanima, u čijem se središtu nalazi recepcija i bazen. Apartmani su opremljeni svime što je potrebno, uključujući i kuvalo za vodu npr, a čistačica dolazi svaki drugi dan da očisti i zameni peškire. Sef i klima se dodatno plaćaju, mi smo uzeli samo sef, jer je noću u Pafosu prijatno, može da se spava uz otvoren prozor. Takođe, morate dati depozit za daljinski za TV, koji vam vrate kada vratite daljinski. :) Bazen redovno čiste tako da možete da se kupate u njemu ako vas mrzi da odete do plaže. Najbliža je 15 minuta hoda u sklopu hotela Venus Beach. Plaža je lepa i peščana, ali su talasi jako veliki, ili su bar bili kad smo mi bili na njoj. :) Uspeh je ući u vodu i zaplivati, ali je definitivno dobra zabava pokušavati. :)

           Čim smo se smestili, obukli smo kupaće kostime i krenuli put najbolje plaže u Pafosu po mišljenju Eyewitness Travel vodiča. U pitanju je Coral Bay, plaža koje više NEMA. :) Ispostavilo se da je u maju Pafos pogodilo veliko nevreme koje je odnelo pola plaže tako da na ovoj plaži možete videti bagere i velike stene. :) Ipak smo se okupali, čisto da overimo plažu! :) Treba napomenuti da je duž celog ostrva voda čista i prijatna za kupanje.

            Sledeće mesto koje smo obišli bilo je Agios Georgios, malo mesto severno od Coral Bay-a sa crkvom Svetog Đorđa sa početka 20. veka. Mesto ima i malu luku sa kamenitom plažom. Voda je divna za kupanje, samo kamenje malo kvari kompletan doživljaj. 

           Odlučili smo da se vratimo do Pafosa i obiđemo Tombs of the Kings, groblje koje datira iz 3 veka pne. Groblje se sastoji od velikog broja podzemnih grobnica koje izgledaju kao pećine, a u njima su sahranjivani znameniti ljudi Pafosa tog vremena. Tako se i završio naš prvi dan na Kipru.

           Drugog dana u planu je bio obilazak Afroditinih kupatila (The Baths of Aphrodite). Prema legendi Afrodita je ovde srela svoju ljubav Adonisa. Takođe, legenda kaže da kupanje na ovom mestu podmlađuje, nažalost kupanje više nije dozvoljeno. Tako da nismo mogli da se uverimo u isto. :) U blizini Afroditinih kupatila nalazi se i lepo selo Neo Chorio sa kamenom kapelom Chapel of Saint Minas iz 16. veka. Kapela se nalazi izvan naseljenog dela sela, na neki način može se reći i u divljini, jer možete naići na životinjice poput guštera i zmija.

        Ako nastavite dalje putem prema šumi ući ćete u divljinu Akamas poluostrva. Ovaj deo Kipra je praktično nenaseljen, a odlikuje ga gusta šuma sa oko 600 različitih biljnih vrsta uključujući i nekoliko vrsta orhideja. Ako želite da proučavate ovaj region potrebno vam je neko terensko vozilo. Mi smo iznajmili Chevrolet Spark, koji nije mogao da se nosi sa brdskim putevima Akanamasa pa smo se ipak odlučili za pravac PLAŽA.


U ovoj regiji možete naći nekoliko plaža od kojih je možda najbolja u blizini mesta Latsi koja se i logično zove Best Beach. :) Na plaži se nalazi i lep restoran u kome možete jesti plodove mora ili neki drugi morski specijalitet. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju, kao i na svakoj plaži na Kipru, u proseku za dve ležaljke i sucobran platićete od 5 do 7.5 eura.

            Dan smo završili obilaskom mesta gde se po Grčkoj mitologiji rodila Afrodita, boginja ljubavi, lepote i plodnosti: Petra tou Rominou. Mesto je poznato i pod imenom Rock of Aphrodite, zbog tri stene koje se nalaze u blizini plaže. Legenda kaže da za vreme punog meseca za svaki krug otplivan oko stena postajete za godinu dana mlađi. Plažu odlikuje belo, talasima uglačano kamenje, a voda je za nijansu hladnija nego na drugim plažama. Običaj je zavezati komad platna ili tkanine za grančice žbunja u okolini plaže i na taj način zamoliti Afroditu za plodnost ili ljubav. Sigurno ćete osetiti neverovatnu energiju koja vas prosto vuče da ostanete na plaži. ;)

            Trećeg dana smo krenuli za Nikoziju, ali smo na auto-putu shvatili da smo zaboravili pasoše i da nećemo moći preći u turski deo, pa smo krenuli put Limasola. Limasol je najveći trgovački, poslovni i turistički centar Kipra, sa najvećom lukom u južnom delu Kipra. U maju 1191. godine u kapeli zamka u Limasolu, engleski kralj Ričard poznatiji kao Lavlje Srce oženio je princezu Berengariju. Ubrzo posle toga ostrvo je prodao Templarima. Ovaj zamak je za vreme Turaka služio kao zatvor, za vreme Drugog svetskog rata služio je kao sedište britanske vojske, a danas se u njemu nalazi srednjovekovni muzej. U njemu se možete i osvežiti sklonivši se sa sunca koje je izrazito jako u Limasolu. Čini nam se da nam je u ovom gradu bilo vanredno vruće. Naš savet je da bez bar 2l vode u letnjim mesecima ne krećete u obilazak Limasola. U blizini zamka možete naći fantastičan sladoled uz koji ćete barem na trenutak zaboraviti koliko je vruće. Preporučujemo ukus mandarine. :) U Limasolu se nalazi i fantastična Agia Napa Cathedral,pravoslavna crkva sa početka 20 veka koju je dizajnirao grčki arhitekta Georgios Papadakis iz Atine. Da su ovde nekada vladali Turci pokazuje i Velika džamija – Cami Kebir, koja je i dalje aktivna. Ugradu možete videti i zanimljivu zgradu Skupštine grada kao i staru pijacu sa početka 20 veka. Duž obale se nalazi lepo sređeno šetalište.

         14 km zapadno od Limasola nalazi se mesto Kolossi sa najbolje očuvanim srednjovekovnim zamkom na Kipru, u čijem se dvorištu nalazi kapela koju su koristili Templari pre svojih pohoda. U blizini se nalazi i slano jezero kao i manastir Agios Nikolaos ton Gaton (St. Nicholas of the Cats), koji je prema legendi osnovala Sv. Jelena, majka Konstantina Velikog koja je posetila Kipar kada se vraćala sa hodočašća iz Svete Zemlje. Na ostrvu je bilo jako puno zmija pa su poslali brod pun mačaka da ih se reše. Shodno tome je i naziv manastira gde i danas možete videti jako veliki broj mačaka. Nastavak putovanja vodio nas je do manastira Kykkos.


Kykkos je najveći i najbogatiji manastir na Kipru. Sagrađen je daleko od naselja, duboko u planini Trodos i iako do njega vodi asfaltni put, nije ga lako naći. Kykkos-ovo najveće blago je ikona za koju se veruje da ju je oslikao Sv Luka i da ima moć da prizove kišu. Manastir je stvarno prelep i divno oslikan, a njegovu lepotu uvećava i miris kolača koji se širi njime. Izgleda da neki monah voli da pravi kolače. :) Zanimljivo je i to da Kipar iako turistička zemlja, nema puno putokaza ka ovom divnom mestu. Dok se vozite krivinama planine Trodos, možete lako da pogrešite i odete u pogrešnom pravcu. Mi smo uspeli da promašimo jedno od brojnih neobeleženih skretanja, i umesto za Kykkos, krenuli smo ka Pafosu. :) Srećom, brzo smo uvideli grešku, stali i upitali za pomoć i pravac. Treba pohvaliti Kiprane, jer će uvek pomoći, čak i ako im engleski jezik nije jača strana. Nekoliko puta nam se desilo i da nam meštani crtaju mapu. :) Zahvaljujući Irkinji koja se bavi keteringom na Kipru i njenoj mapi, mi smo se lako vratili do hotela. Sad će neko reći da se baš ne snalazimo u prostoru i sa mapom i GPS-om, ali kad GPS ne može da nađe željeno mesto, a ni mapa baš ne pomaže, mapa lokalnog meštana je kao dar sa neba.

          Sledeće jutro smo odlučili da idemo na krajnji istok/jugo-istok ostrva i da obiđemo i mesto sa najboljim plažama na Kipru, Agia Napa. Trebalo je preći 180km pa smo prvo svratili u market i obskrbili se vodom , sokovima i pecivom. Na 5 min vožnje od hotela nalazi se veliki Lidl u kome možete naći apsolutno sve, a cene su povoljnije nego u lokalnim marketima. Krenuli smo autoputem i prvo obišli Cape Gkreko, rt na samom kraju ostrva, koji je ujedno i prirodni rezervat. Popularna je destinacija za obilazak brodom sa lokalnih plaža. Voda je divno plave boje, fantastična za skakanje sa broda, kao i za ronjenje. U blizini rta arheolozi su našli i ostatke dva antička hrama, a navodno se u blizini, negde na dnu, nalazi i brod iz Đenove koji se nasukao u 15-om veku, pun ukradenog blaga.

       Raspitali smo se kod meštana, koje su plaže najlepše, i krenuli put Nissi beach. Napokon peščana plaža!!! :) Plaža ima i plavu zastavicu kao simbol čiste vode. Nissi na grčkom znači ostrvo, a plaža je ime dobila po ostrvcetu koje se nalazi par metara od plaže. Ostrvce je popularno i kao skakonica u vodu. Nismo pokušali, nismo bili dovoljno hrabri, skače se tačno između tri stene u vodi. Plaža je jako popularna kod mladih zbog žurki koje se ovde organizuju; naći ćete mlade iz celog sveta, naročito Engleze i Šveđane. Mi smo zamolili neke Ruse ;) da nam pričuvaju stvari i bacili se u vodu. Voda je fantastična ako vam ne smeta što morate skoro 20m da pešačite da bi došli do dubine u kojoj možete zaplivati. Pešačenje ne bi bio problem da se u plićaku ne nalaze neke trave koje se užasno lepe za noge. :) Okupali smo se, fotografisali i krenuli put sledeće plaže, Macronisos beach. Jako je slična Nissi beach, samo bez trava u plićaku. ;) Divno mesto za kupanje i odmor. Za svaku preporuku!

         U povratku nismo želeli odmah ići na spavanje pa smo ostali u Pafosu u luci. Malo smo prošetali i naišli na happy hour u salonu koji nudi pedikir i masažu ribicima, i odlučili da damo 14e za dvoje za 10 minuta tog zadovoljstva. Osećaj je fantastičan! Prvo vam operu noge, a zatim ih polako spuštaju u akvarijum sa ribicima da se ne bi ribice šokirale od iznenađenja. :) A onda sledeće 2 minute, osoba čije noge ribice čiste, doslovce vrišti od smeha. :) I golica i prija i masira... ma neverovatno! Sigurno da posle 10 minuta ne možeš očekivati isturpijane pete na nogama, ali ja sam primetila da su mi ribice sredile zanokticu na desnom palcu, što je bilo prilično korisno pošto nisam ponela makazice. ;)

            U luci smo i večerali. Možemo reći da su nas uhvatili na foru u jednom restoranu. Vlasnik restorana je tvrdio da mu je trener Apoel-a iz Nikozije, Ivan Jovanović, super drug i redovan gost. Nismo imali snage da ga odbijemo, a i bili smo gladni. Obećavao je on i neki popust za goste iz Srbije, ali popust dobili nismo. :) Blizu luke nalazi se i srednjovekovni zamak, jedan od simbola Pafosa, sa fantastičnim pogledom na luku i Pafos. Pored zamka, možete obići i Kato Pafos, arheološki park sa iskopinama iz Rimskog carstva starim 2000 godina. U luci se nalazi i šetalište sa brojnim kafićima, restoranima, prodavnicama i suvenirnicama.


Petog dana uputili smo se ka Adonisonovim kupatilima ili Adonis Baths. Da samo znali kakav nas put očekuje, verovatno ne bismo ni posetili ovo mesto. :) Najmanje 8km vozite se zemljano-kamenitim putem bez putokaza. Niste ni sumnjali da su nam i ovde crtali mapu. :D Neverovatno je koliko raskrsnica može biti na zemljanom putu, naravno neobeleženih. ;) Kad smo stigli, iznenadila nas je i cena karte: 9eura po osobi. Činilo se da je preskupo, ali bilo bi glupo da smo se toliko namučili ni zbog čega. Legenda kaže da su se ovde prvi kupali Adonis i Afrodita, i da su stanovnici Pafosa u stvari potomci ovo dvoje ljubavnika, koji su ovde imali puno dece. Legenda kaže i da je Artemida, boginja lova, bila toliko ljubomorna na ljubav Afrodite i Adonisa, da je pokušala nekoliko puta da ga ubije. To joj je i pošlo za rukom jednog dana dok je Adonis bio u lovu, čovek prerušen u divljeg vepra smrtno ga je ranio. Adonis je uspeo da se vrati do Afrodite i umre u njenom naručju. Postoji i verovanje da žene koje ne mogu da rode sve što treba da urade je da dođu ovde i uhvate Adonisa za „drugara“. :) Za one avanturističkog duha, tu je 10m visok vodopad. Sa vrha vodopada spušteno je uže uz koje možete pokušati popeti se i skočiti sa vrha. Za one malo manje smele, nad jezerom se nadvija grana drveta sa koje može da skače. Jezero je čisto, ali treba znati da je voda dosta hladna. ;)

      Sledeća destinacija bila je Kourion, drevni kulturni, politički i religijski centar. Grad je osnovan u 12. veku pne, i nažalost uništen katastrofalnim zemljotresom početkom 4. veka. Obeležje Kourion-a je rimski amfiteatar, sagrađen u 2. veku pne, sa kojeg „puca“ fantastičan pogled na more i plažu. Iako ima divnu dugačku peščanu plažu, mesto se ne nalazi na turističkoj mapi, a i velike su šanse da ćete promašiti isključenje sa autoputa. Čini se kao da Kiprani žele da zadrže ovu destinaciju za sebe. Na plaži se nalazi i restoran u kome možete popiti kafu i pojesti sveže ulovljenu ribu. J U svakom slučaju, mesto za preporuku. Blizu plaže se nalazi i ergela konja za ljubitelje jahanja.

      Sutradan nas je čekao put za Nikoziju.Ustali smo ranije da bi stigli što pre u Nikoziju i da bi imali što više vremena za obilazak. Nikozija (Lefkosia kako je zovu Kiprani) sa 300 000 stanovnika glavni je i najveći grad na Kipru. Posle rušenja berlinskog zida, Nikozija je jedini podeljeni grad na svetu. Severni i južni deo grada podeljen je tzv Zelenom linijom. Stari centar grada okružen je venecijanskim zidom iz 16. veka, dugim 4.5 km sa 12 bastiona i 3 kapije. Laiki Geitonia je pešačka zona, nešto slično našoj Skadarliji, u čijim uskim ulicama možete kupiti suvenire, popiti kafu i/ili pojesti lokalni specijalitet. Nalazi se u blizini Ledra ulice (Lidras) koja je i glavna „shopping“ ulica. U ovoj ulici nalazi se i jedan od graničnih prelaza za turski deo grada.

           Severni deo Kipra ili Turska republika Severni Kipar priznata je samo od strane Turske. Za sve ostale zemlje, ova teritorija se smatra okupiranom od 1974. godine, kada je i izvršena turska okupacija. U severnom delu grada, sve podseća na Tursku. :) Valuta je turska lira, crkve su pretvorene u džamije, oseća se miris kebab-a, a možete i da pazarite na bazaru i/ili u karavan-seraju. :) Granica se prelazi uz pasoš i beli papir na kome ispišete svoje podatke, broj pasoša i nacionalnost, i na tom papiru carinici stavljaju pečate kao dokaz ulaska i izlaska iz zemlje.


Neke od glavnih turističkih atrakcija u ovom gradu su Muzej Kipra, Kulturni centar Arhiepiskopa Makarija, Katedrala Sv Džona, Muzej borbe za oslobođenje, Spomenik slobode i Omar džamija.

          Na povratku kući svratili smo i u Larnaku, grad koga odlikuje duga peščana plaža sa isto tako dugim šetalištem, Crkva Sv Lazara i turski akvadukt. Crkva Sv Lazara je divno zdanje, koje datira iz 10. veka, i sagrađeno je na temeljima crkve iz 1. veka. Veruje se da je Sv Lazar vaskrsao 4 dana posle smrti i zatim pobegao na Kipar u Larnaku, tadašnji Kition, gde je tajno živeo kao episkop Kitiona.Veruje se da je sahranjen na mestu današnje crkve i da je Imperator Leo VI pomogao izgradnju ove crkve u zamenu za neku od relikvija sveca. Danas se njegove relikvije nalaze u Katedrali u Marselju.

          U predgrađu Larnake se nalazi akvadukt kojeg su izgradili Turci 1745. godine i bio je u funkciji sve do 1930. godine, snabdevao je grad vodom uzete iz reke Thrimitus. I dan danas se može videti 75 stubova akvadukta, koji su noću osvetljani.


Poslednji dan na Kipru iskoristili smo za obilazak plaža u Pafosu i okolini. Ono što je zajedničko za sve plaže je čista voda, ali kamenita plaža. Ako vam ne smeta malo teži ulazak u vodu, posebno kad se užari kamenje na suncu, nećete pogrešiti sa izborom plaža. Ali ako želite peščanu plažu, moraćete da se „prošetate“ do Kourion-a ili omiljene nam Macronisos Beach.

             Kipar je zemlja koju odlikuje bogata i uzbudljiva istorija. Od davnina su se menjali vladari na Kipru, imali su i 300 godina turske okupacije, kao i britansku vladavinu, sve do 1960. godine kada je Kipar uspeo da izdejstvuje nezavisnost od Britanaca. Par godina kasnije, raste netrpeljivost između Kiprana grčke i turske nacionalnosti i na ostrvo stižu trupe UN, koje su ostale sve do danas. 1974. godine počela je borba za Kipar, koja se završila povlačenjem Zelene linije, i podelom zemlje na grčki i turski deo. 1983. godine Turci su proglasili Tursku republiku Severni Kipar. 2004. godine Kipar je na referendumu izglasao ulazak u EU, ali ni to nije uspelo da ujedini zemlju.


Naš utisak je da je zemlja bogata i da ljudi dobro žive. Voze se nova kola, mahom su to džipovi i kamioneti. Skoro pa svaka kuća ima bazen, čak i seoska. Putevi su dobri, ne plaćaju se putarine. A cene su nešto više nego u Beogradu. Za ljubitelje nes kafe, treba napomenuti da je ovde možete naručiti u kafiću, samo treba da naglasite ako je pijete sa mlekom. ;) Skoro svi stanovnici znaju engleski jezik, čak i oni najstariiji, tako da ćete se lako sporazumeti. Sve više nekretnina kupuju Rusi, ali su i dalje Englezi najmasovniji turisti. Zanimljivo je da na autoputu nećete naći benzinske pumpe pa ako idete na put, sipajte benzin pre puta. Za prebrzu vožnju minimalna kazna je nešto ispod 900e, pa dok ne „pohvatate“ gde stoji milicija, ne bi bilo loše da pazite koliko brzo vozite.

 autor: Sletlana Stošić /Ceca/

galeriju slika sa ovog CompanionS putovanja pogledajte OVDE>>>

(pristup samo registrovanim članovima sa profil slikom)


pogledajte i ostale CompanionS putopise OVDE>>>

  (pre pisanja komentara potrebno je da se registrujete/ulogujete na sajt CompanionS-a u gornjem desnom uglu.

Pri pisanju komentara koristiti iskljucivo engleski alfabet, BEZ kukičavih slova: ŠĐŽČĆ!)