Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

CompanionS

Explore. Dream. Discover.

Božićni Rim

                                                                                    RIM

 Rim je prelep, al to su svi već sigurno čuli, ako ne i videli i to po nekoliko puta. Svako ko dođe u Rim, sigurno poželi da dođe opet, što je i moj slučaj.


Bili smo u Rimu 4 dana u decembru pred katolicki Božić i divno se proveli. Putovali smo avionom, a od aerodroma do Terminija, glavne autobuske i vozne stanice u Rimu smo išli vozom – express voz, koji se ne zaustavlja na usputnim stanicama, već direktno vozi na stanicu Termini i stiže za 30 minuta. Cena karte je 14 evra. Postoje i alternatvne mogućnosti, ali voz je nabrži i najlakši izbor.

Smeštaj nam je bio skroz pristojan, a lokacija odlična, na samo 5 minuta od stanice Termini. Imali smo i doručak, klasičan hotelski doručak – kroasančići, pahuljice, džemići i puterčići, kafe, čajevi…. Sve na mestu.

Čitajući pre toga razne forume, videla sam da mnogi savetuju da čim se stigne u Rim, na Termini stanici kupi ROMA PASS koji košta 25 evra i omogućava da besplatno koristite javni prevoz u Rimu tri dana i besplatno uđete u protivvrednosti karte na neki od turističkih lokaliteta. Mi ipak nismo kupili, ceo grad smo obišli peške i ni jednom nismo koristili prevoz sem od i do aerodroma. Stvarno bi bila šteta da smo drugačije uradili, jer grad izgleda prelepo u vreme praznika, sve je predivno okićeno, a i vreme nas je poslužilo, bilo je oko 15 stepeni svaki dan. Grad je savršeno obeležen i nemoguće je izgubiti se. Nismo doživeli nikakvu neprijatnost. Bez problema smo stizali do svake destinacije, a obisli smo sve sto se može obići. Bili smo pravi turisti jer smo želeli da sve vidimo u Rimu što postoji, da iskoristimo svaki dan maksimalno i što više uživamo na ulicama, trgovima, kafeima, a čak smo stigli i da shoppingujemo. Inače, saobraćaj u Rimu je haotičan – svi voze haotično i ne znam da li iko poštuje semafor, ni pešaci, ni vozači. Uvek je gužva i ceo grad vozi skutere/motore, uglavnom vespe, kako bi lakše prošli gužvu i stigli gde treba na vreme.

Što se znamenitosti tiče, u Rimu svakako morate videti: Fontana Di Trevi, Koloseum, Piazza Navona, Piazza Popolo, Španske stepenice, Piazza Venezia i spomenik Vittoriu Emanuelu, Trg Svetog Petra u Vatikanu, Sikstinska kapela, vatikanski muzeji... Ovo je ono što ne smete propustiti, ali pored toga ima mnogo vila, muzeja i trgova koje takođe treba posetiti.

I dan

Prvog dana smo obilazili trgove i fontane. Preporučujem:

• Rimski nacionalni muzej

• Španski trg sa čuvenim stepenicama koje vode ka crkvi Trinita dei Monti i sa predivnim pogledom na grad

• Fontanu di Trevi koja, prema verovanju, ispunjava želje. Kažu da treba da ubacite u nju jedan novčić da biste ponovo došli u Rim. Ipak, ne preterujte sa željama, jer u gradu postoji stotinak fontana i skoro za svaku je vezana neka legenda. Na forumu sam pročitala da se godišnje samo iz fontane Di Trevi prikupi oko milion evra.

• Panteon i okolina - hram svih paganskih bogova

• Piazza Venezia i spomenik Vittoriu Emanuelu - najlepši trg i svakako najveći trg na kojem se nalazi građevina Il Vittoriano, posvećena prvom talijanskom kralju Vittoriu Emanuelu II

• Piazza Navona - najposećeniji rimski trg, na kome vrvi od turista, slikara i uličnih zabavljača, gde ulične akrobate izvode svoje tačke, a umetnici izlažu slike.

II dan

Drugog dana smo obišli Koloseum i okolinu, kao i muzej Castel de Angelo.

Ulaz u Koloseum se naplaćuje 12 eura i zaista ima šta da se vidi. Ako želite da vidite istoriju grada, ne propustite drevni amfiteatar u kome su se održavale borbe gladijatora i simulacije pomorskih bitki.

Castel Sant'Angelo je tvrđava uz reku Tiber. Jedno vreme je bio deo gradskih zidina, jedno vreme zatvor, pa papina rezidencija, a danas je muzej. Na tvrđavi se nalazi spomenik anđelu, koji se prema legendi na tome mestu ukazao i prekinuo pustošenje kuge. Nakon tog događaja građevina je preimenovana u Castel Sant'Angelo. Cena ulaznice je 8 eura.

III dan

Trećeg dana smo obišli Vatikan (Vatikanski muzej - 15 evra) i Tastevere.

Što se tiče Vatikana, iako je površinom najmanja država, u njemu se nalazi jedan od najvećih svetskih muzeja, gde se, kažu, na ulazak čeka i satima, mada mi smo imali sreće, pa nismo čekali, iako je bilo mnogo turista. Ne propustiti nikako Sikstinsku kapelu, koja je deo vatikanskih muzeja i baziliku Svetog Petra.

Tastevere je boemska četvrt sa druge strane reke, mesto za koje kažu da izlaze mladi u Rimu i gde morate da probate italijansku kuhinju u nekom od brojnih restorana. To smo i uradili i nismo pogrešili. Cene pasti,pizza i špageta se kreću od 5 do 8 eura, litar domaćeg italijanskog vina je 8 eura, dok kafa košta samo evro.

IV dan


Četvrtog dana smo šetali i uživali obilazeći trgove i fontane, a naravno na red je došao i shopping. Ulica sa pristupačnim cenama je Via del Corso.

HRANA

Cene:

Pizza parče je 3 evra, ali mi je nismo probali na ulici, jer izgledaju debelo i suvo. Voda je 1 evro, sok 2,5-3 eura, kafa 2-5 evra, zavisi gde,i jeftinija je ako se u kafeu pije za šankom stojeći, koka kola 4 evra, paste su od 8 do 15 evra, zavisi koja i gde, sladoled 2,5-5 evra, u zavisnosti od veličine. Sladoled je u principu svuda OK.

Ispred svakog lokala stoji meni i cene, tako da ne možete da se prevarite.


Sve u svemu, nama je bilo divno, uživali smo, prelepo se proveli i sigurno je da cemo opet otići u Rim.

                                                                                                                        autor: Bojana Popadić /Bojana/

galeriju slika sa ovog putovanja, možete pogledati OVDE>>>

(pristup samo registrovanim članovima sa profil slikom)

 * Pre pisanja komentara potrebno je da se registrujete/ulogujete na sajt CompanionS-a u gornjem desnom uglu.

* Pri pisanju komentara koristiti iskljucivo engleski alfabet, BEZ kukičavih slova: ŠĐŽČĆ!